Pomysły na pyszne zapiekanki.

Zapiekanki z pieczarkami to dla wielu osób smak dzieciństwa lub wspomnienia z wakacji. Są pyszne i łatwe do wykonania – z powodzeniem można wykonać je w domu. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

1. Domowe zapiekanki z masłem czosnkowym.

Składniki:

– 1 bagietka

– 1 łyżka masła czosnkowego

– 1 łyżka masła

– 300 g pieczarek

– 250 g ulubionego żółtego sera

– 1/2 małej cebuli

– ketchup, majonez, szczypiorek.

Wykonanie:

Na maśle smażymy cebule i pokrojone grzyby, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Bagietki przekrój, posmaruj masłem czosnkowym. Następnie na bagietki wykładamy pieczarki i ser.
Piekarnik nagrzewamy i wkładamy zapiekanki na 3 – 4 minuty, aż ser się rozpuści a bułka przyrumieni.
Podajemy z majonezem, ketchupem i szczypiorkiem.

2. Zapiekani z pieczarkami i szynką.

Składniki:

– 1 półbagietki

– 4 plastry ulubionej szynki

– 250 g pieczarek

– 200 g startego, ulubionego, żółtego sera

– 4 łyżki ketchupu

– 1 łyżka oleju do smażenia

– sól.

Wykonanie:

Bułki przekroić wzdłuż i posmarować ketchupem. Pieczarki pokroić i półplasterki lub plasterki, delikatnie oprószyć solą i podsmażyć na patelni.
Szynkę pokroić na małe kawałki. Następnie na bułkach układać szynkę i pieczarki i posypać żółtym serem. Zapiekać kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

3. Zapiekanki z pieczarkami i kurczakiem.

Składniki:

– 3 bagietki

– 500 g pieczarek

– 1 cebula

– 350 g fileta z kurczaka

– 150 g startego sera mozzarella

– 1 łyżeczka przyprawy włoskiej

– 2 łyżki oliwy

– po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.

Wykonanie:

Bagietki przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środek.
Pieczarki umyć i pokroić. Cebulę umyć i pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać pieczarki i zaczekać, aż woda odparuje, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kurczaka zamarynować dzień wcześniej w przyprawach z dodatkiem łyżki oliwy. Podsmażyć na rozgrzanej patelni, wymieszać z pieczarkami i doprawić do smaku wszystko razem.
Farsz wyłożyć na bagietki, posypać startym serem i zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Author: krakowmiasto.pl