Czy należy korzystać z łuski sojowej w skarmianiu zwierząt?

Włókno to jeden z ważniejszych składników paszy. Jest to nieodłączny element diety choćby diety świń. Jednak należy zwrócić uwagę, że zarówno jego nadmiar jak i brak może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji. Włókno znajduje się tylko w paszach pochodzenia roślinnego i jest to składnik, który nie podlega trawieniu przez endogenne enzymy znajdujące się w przewodzie pokarmowym zwierząt. Starsze zwierzęta (w szczególności lochy i knury) potrafią częściowo odzyskać obecną we włóknie energię. Jednak podstawową rolą włókna jest gwarancja właściwego działania przewodu pokarmowego.

Jak wzbogacić mieszankę we włókno?

Idealnym rozwiązaniem jest dodatek łuski sojowej. Łuska uzyskiwana z soi usprawnia perystaltykę jelit oraz procesy trawienne. Jednocześnie chroni bydło przed kwasicą oraz wpływa na wzrost tłuszczu w mleku, ale nie obciąża przewodu pokarmowego zwierząt. Dodatek łuski zapobiega nadmiernemu otłuszczeniu czy zaburzeniom trawienia u takich zwierząt jak króliki, drób wodny czy starsze tuczniki. łuska sojowa to także sposób na stosowanie paszy treściwej u takich osobników jak nisko wydajne krowy, owce i kozy czy opasy żywione mniej intensywnie.

Czym jest łuska sojowa?

łuska sojowa jest produktem uzyskiwanym w czasie produkcji wysokobiałkowej śruty sojowej oraz oleju sojowego w procesie oddzielenia łuski z nasion soi. Tak uzyskana łuska ma większą zawartość włókna niż ziarna zbóż, z których jest uzyskiwana. Dzięki temu jest chętnie stosowana jako wypełniacz do pasz. łuska jest źródłem witamin z grupy A i E, a także mikro i makroelementów, a nawet fosforu, wapnia, cynku, magnezu czy potasu. Dodanie łuski do paszy zapewnia uczucie sytości, a dzięki temu znormalizowanie czasu karmienia. Do zalet korzystania z dodatku łuski zalicza się:

  • poprawę perystaltyki jelit oraz usprawnienie działania układu pokarmowego zwierząt;
  • zabezpieczenie bydła przed kwasicą;
  • podniesienie poziom tłuszczu w mleku;
  • brak nadmiernego obciążenia układu pokarmowego;
  • zapobieganie nadmiernemu otłuszczeniu, zaburzeniom trawienia czy syndromowi MMA u loch;
  • bezpieczne uzupełnienie włókna w dawce.

Łuska uzyskiwana z soi to produkt uniwersalny, który może być używany w żywieniu wielu gatunków zwierząt hodowlanych. Zaleca się, aby udział łuski wynosił w ciągu dnia 2-5kg na sztukę bydła, a w przypadku owiec i kóz 0,5-1kg na sztukę oraz maksymalnie 10% w stosowaniu u pozostałych gatunków. Warto podkreślić, że użycie łuski sojowej to ekonomiczne rozwiązanie, które przynosi wiele korzyści. Łuska uzyskana z soi podobnie jak lucerna ma wysokiej jakości białka o korzystnym profilu aminokwasowym. Soja to źródło białka roślinnego, które składem jest zbliżone do białka zwierzęcego. Soja ma pozytywny wpływ na wzrost i nieśność kur. Łuska uzyskiwana z soi to świetny zamiennik wysłodków buraczanych czy pozostałych pasz objętościowych jak kiszonki z kukurydzy i sianokiszonki. Łuska może być podawana jako część dawki lub bezpośrednio. Włókno ma duże znaczenie przy stosowaniu jako źródło wolnouwalnianej energii np. w żywieniu ujeżdżeniowców. W przypadku koni włókno powinno pokrywać przynajmniej 50% dziennej dawki pokarmowej.

Author: krakowmiasto.pl